De Behandeling
 

Algemene informatie

Wilt u voor uw eerste behandeling (intake) het volgende meebrengen:
- Geldig legitimatiebewijs
- Verzekeringspasje
- Eventueel een verwijsbrief van de tandarts
- Indien van toepassing: gegevens medicijngebruik

Sinds 1 juli 2008 zijn zorgverleners verplicht om hun cliënten te identificeren met behulp van een geldig legitimatiebewijs.

Tijdens de intake (45 minuten) worden er verschillende vragen met betrekking tot uw gezondheid en uw gebit gesteld. Vervolgens worden er verschillende mondonderzoeken gedaan. Gegevens uit deze mondonderzoeken worden genoteerd in een pocket/parodontiumstatus. Aan de hand van deze gegevens wordt u geïnformeerd over de situatie in uw mond en worden de daarbij verwachte kosten besproken. Vervolgens krijgt u uitleg en instructie mondhygiëne. Wanneer mogelijk maak ik een begin met de professionele gebitsreiniging.

Omdat zowel de tandarts als de mondhygiënist bezig is met uw mond, is het, voor een optimaal resultaat, belangrijk dat er tussen de tandarts en mondhygiënist overleg is. Dit gebeurt meestal schriftelijk. Soms kan het noodzakelijk zijn dat ik, in overleg met u, contact zoek met andere zorgverleners, zoals huisarts of specialist. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer u problemen heeft met uw algemene gezondheid. Indien u bezwaar heeft tegen dit overleg, verzoek ik u dit schriftelijk aan mij door te geven


Mondhygiëne algemeen

Bij een goede mondhygiëne reinig je je tanden, kiezen en tandvlees met een borstel, bij voorkeur een elektrische borstel. De ruimtes tussen je tanden en kiezen houd je schoon met tandenstokers en ragers, eventueel met floss. Ik zal u uitleggen wat voor u de juiste poetsmethode is en op welke manier u de ruimte tussen de tanden en kiezen het beste kunt reinigen. Een goede gebitsverzorging met de juiste producten is erg belangrijk voor het behoud van een gezonde mond. Dit houdt in dat het gebit 1 x per 24 uur plaquevrij gemaakt moet worden. Plaque bestaat voor het grootste deel uit bacteriën. Deze bacteriën zorgen er voor dat uw tandvlees kan gaan ontsteken en dat er gaatjes (cariës) kunnen ontstaan. Het is dus erg belangrijk dat uw gebit iedere dag grondig plaquevrij gemaakt wordt (poetsen en tussen de tanden en kiezen reinigen), zodat de bacteriën die in de plak aanwezig zijn geen schade kunnen aanrichten aan uw tandvlees, tanden en kiezen.

Tandplak en tandsteen zijn de veroorzakers van ontstoken en bloedend tandvlees. Tandsteen kunt u niet zelf verwijderen. Een door de mondhygiëniste uitgevoerde professionele gebitsreiniging bestaat uit het verwijderen van aanslag, tandplaque en tandsteen, inclusief het polijsten van uw gebit. Doordat plaque en tandsteen grondig worden verwijderd, wordt het eenvoudiger het gebit zelf schoon te houden. Een professionele gebitsreiniging komt natuurlijk niet in de plaats van een goede mondhygiëne thuis. Een goede gebitsverzorging met de juiste producten voor uw gebitssituatie is erg belangrijk voor het behoud van een gezonde mond.

Als het tandvlees zich terugtrekt, komen de hals en de wortel van de tand bloot te liggen. Op de hals en wortel van de tand of kies zit geen glazuur maar het zachtere wortelcement. Dit kan, als het tandvlees zich heeft terug getrokken, makkelijk weggepoetst worden. Hierdoor kan de tand of kies erg gevoelig worden voor invloeden van warm, koud, zoet en zuur. Ook ontstaan er gemakkelijk gaatjes in het blootliggende deel.

Het tandvlees kan terugtrekken door een verkeerde poetsmethode, door tandvlees problemen of na parodontale behandelingen. De tandhalzen kunnen beschermd worden met speciale tandpasta’s of door middel van een behandeling met een beschermende lak.


Mogelijke behandelingen

Fluoride maakt tanden en kiezen sterker en beter bestand tegen gaatjes. Daarom is het ook toegevoegd aan tandpasta. Bij een fluoridebehandeling wordt met behulp van gebitjes fluoridegel aangebracht op de tanden en kiezen. Tevens kan met een wattenstaafje of met een penseel een fluoride laklaagje aangebracht worden.

Bij halitose vindt iemand de geur van zijn of haar adem voortdurend onaangenaam. De belangrijkste oorzaak van halitose is de aanwezigheid van bacteriën en voedselresten op het achterste gedeelte van de tong. De bacteriën produceren zwavel en dat ruikt onaangenaam. Halitose gaat niet vanzelf over. Wel is het in de meeste gevallen eenvoudig te verhelpen. Een andere oorzaak van een halitose is ontstoken tandvlees. Als u de tandplak tussen uw tanden en kiezen niet goed verwijdert, heeft u niet alleen kans op het krijgen van ontstoken tandvlees en gaatjes (cariës), maar ook op halitose. De bacteriën in het ontstoken tandvlees produceren een onaangename zwavelgeur. Ook kunnen de bacteriën in achtergebleven voedselresten tussen uw tanden en kiezen een nare zwavelgeur veroorzaken. De behandeling van halitose zal bestaan uit een mondhygiëne instructie, instructie tong reinigen en het behandelen van mogelijke tandvlees problemen (gingivitis en parodontitis)

Rood, gezwollen of bloedend tandvlees duidt meestal op ontstoken tandvlees. Gingivitis is een oppervlakkige ontsteking van het tandvlees. Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees én het steunweefsel rondom de tanden en kiezen (parodontium). Deze ontsteking wordt veroorzaakt door de bacteriën in de tandplaque. Een onvoldoende dagelijkse gebitsverzorging kan daar de oorzaak van zijn. De ontsteking begint in de tandvleesrand rondom de tanden en kiezen (gingivitis) en breidt zich uit naar het onderliggende bot (parodontitis). Wanneer het bot wordt aangetast, ontstaan er ruimtes (pockets) tussen het tandvlees en het worteloppervlak van de tand of kies. Naarmate deze pockets dieper worden, neemt de schade aan het kaakbot toe en raken de tanden en kiezen hun fundament kwijt. Met de tijd kunnen tanden en kiezen los gaan staan. Parodontitis is vrijwel pijnloos.

Intake
Tijdens de intake worden er verschillende vragen met betrekking tot uw gezondheid en uw gebit gesteld. Vervolgens worden er verschillende mondonderzoeken gedaan. Gegevens uit deze mondonderzoeken worden genoteerd in een parodontiumstatus. Aan de hand van deze gegevens wordt u uitvoerig geïnformeerd over de situatie in uw mond en worden de daarbij verwachte kosten besproken. Ook wordt uitvoerig ingegaan op de mondhygiëne instructies, daar deze zeer belangrijk zijn voor het slagen van de initiële behandeling.

Mocht ik niet zelf kunnen behandelen, dan verwijzen ik u door naar een parodontoloog.

Initiële parodontale behandelingen
Vaak zijn er 1 tot 4 behandelingen nodig om het gebit zowel boven als onder het tandvlees grondig te reinigen. Meestal worden deze behandelingen onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Doordat de plak en tandsteen zowel boven als onder het tandvlees wordt weggehaald, verdwijnt de ontstekingsreactie. Voor de patiënt wacht de lastige, maar zeer noodzakelijke taak om iedere dag de mondhygiëne goed uit te voeren zodat de bacteriën in de plak geen kans krijgen de pockets te infecteren. Vanzelfsprekend wordt u hierin begeleid zodat er een zo optimaal mogelijke genezing kan plaatsvinden.

Herbeoordeling:
3 maanden na de initiële fase wordt er opnieuw een parodontiumstatus gemaakt. Deze wordt beoordeeld en vergeleken met het parodontologisch onderzoek van de intake.

Nazorg
Aan de hand van de uitkomst van de herbeoordeling wordt een nazorg termijn bepaald. Dit zal zijn om de 3, 4 of 6 maanden. Tijdens de nazorg wordt het gebit gereinigd en de mondhygiëne (zelfzorg) beoordeeld en zo nodig bijgestuurd. Dit is nodig om het terugkeren van parodontale problemen te voorkomen.

Tandvleesontsteking (parodontitis) is een aandoening waarbij de bacteriën in de tandplaque een belangrijke rol spelen. Bij ernstige parodontitis kan een bacteriologisch onderzoek nodig zijn om uit te wijzen welke bacteriën in de tandplaque aanwezig zijn. Aan de hand van de uitslag van dit onderzoek wordt beoordeeld of antibiotica als ondersteuning van de behandeling nodig is.

De snelste manier om weer witte tanden en kiezen te krijgen, is een tandbleekbehandeling. Bij een tandbleekbehandeling dringen de preparaten in glazuur en dentine naar binnen. De preparaten scheiden actieve zuurstof af en veranderen kleurstofmoleculen in de tand zodat deze kleurloos wordt. De tanden verliezen daarbij geen mineralen en worden ook niet aangetast, omdat de preparaten pH-neutraal zijn. Het glazuur wordt zelfs versterkt waardoor de tanden beschermd worden tegen cariës.
Soms kunnen de tanden wat gevoelig worden. Dit is echter tijdelijk en verdwijnt na de behandeling weer snel.

Alleen schone tanden kunnen op een effectieve manier worden gebleekt. Een professionele tandreiniging is daarom essentieel voordat u de tandbleekbehandeling ondergaat. Vullingen, kronen en facings kunnen niet worden gebleekt.

Er zijn diverse methodes voor het bleken van tanden. Zo zijn er methodes die u zelf thuis kunt doen, maar ook methodes die in de praktijk worden toegepast. Bij een behandeling in de praktijk wordt een bleekgel direct op de tanden aangebracht. Het hele proces duurt ongeveer een uur. Tijdens uw bezoek kunnen wij bespreken welke methode het beste bij u past.